Safeweb voorkomt hacking, exploits en datalekken

Hoe zie ik dat mijn website gehackt is?

Er zijn verschillende soorten hackers (zie "Waarom hacken mensen?") en hoe de hack zich uit op uw website is afhankelijk van wat voor hacker erachter zit. Globaal gezien kan het zich op twee manieren uiten:

Overduidelijk: De hacker is juist trots op zijn prestatie en toont op overduidelijke wijze dat uw website is gehackt. Of de hacker maakt duidelijk programmatuur en databases stuk. U hoeft slechts uw website zelf te bezoeken en u krijgt door dat u gehackt bent. Script kiddies en hacktivisten doen dit over het algemeen

Onduidelijk: De hacker is er niet op uit om te laten zien dat hij kan hacken. Juist niet, want dan worden maatregelen genomen en kan de gehackte website wellicht niet meer misbruikt worden door de hacker. De hack uit zich voor u wellicht niet, of heel obscuur. Misschien krijgt u soms vreemde popups als u uw eigen website bezoekt, of vreemde verzoeken van de browser om iets te installeren. Uit bezoekers statistieken of uit logs blijkt dat er vreemde connecties of een erg frequente (anonieme) bezoeker is. Vreemde URL's zijn wellicht opgevraagd met bizarre querystrings. U krijgt wellicht meerder formulieren met vreemde gegevens binnen. Uw guestbook staat ineens vol met onzinnige berichten. Etc.

Het punt dat SafeWeb maakt is dat hacking voorkomen beter is dan genezen. Dus ook al heeft u geen enkel vermoeden dat uw website gehackt is, dan is het alsnog goed om contact op te nemen met ons, want juist door de hackers voor te zijn lijdt u geen schade.

Als u het vermoeden heeft dat u gehackt bent (of u weet het zeker), aarzel dan niet en neem contact met ons op zodat wij de situatie kunnen inschatten en een oplossing voor u kunnen zoeken.


terug